
دروغی که یک ماه هم دوام نیاورد
در گزارش یک ماه پیش روزنامه همشهری۲۰آذر۹۹ از قول روحانی آمده است: «بر اساس گزارش وزیر نیرو، در مصرف برق آبان نسبت به آبان سال قبل شاهد کاهش هستیم و تعداد کسانی که کممصرف هستند، بیشتر شده و تعداد مصرف پرمصرفها هم ۱۳درصد کاهش یافته است. این ترویج خوب مصرفی برای صنعتی است که گران برای دولت ایجاد میشود... ۳۰درصد مردم پول برق پرداخت نخواهند کرد. در گاز هم اینچنین خواهد بود. ۳۰درصد مردم مجانی گاز مصرف خواهند کرد. آب هم اینگونه است و برای تعداد زیادی از مردم، آب مجانی میشود».
در همان گزارش آمده است که «در تولید گاز خودکفا شدیم طوری که در فصل زمستان بتوانیم پاسخگو بوده و حتی بتوانیم صادرات داشته باشیم و نیاز به واردات نداشته باشیم. و در زمینه برق رشد فوقالعاده پیدا کردیم».
قطع برق و علل گوناگون آن
این در حالی است که شرایط مصرف برق هم تغییر کرده است، چرا که مدارس و دانشگاهها تعطیلاند و ادارات با نیمی از ظرفیت خود فعالیت میکنند و در بسیاری از کارخانجات هم به علل مختلف بسته است و... حال سؤال این است که پس چرا باز هم برق قطع میشود؟ و یا برای سوخت نیروگاهها باید از مازوت استفاده کرد در حالی که دولت اعلام کرده بود در تولید گاز خودکفا شدهایم؟ آیا صادرات گاز افزایش یافته است؟ آیا مازوت ها را نمیتوان فروخت پس باید به جای گاز به نیروگاهها تحمیل کرد؟...
بخشی از واقعیت این است که رژیم آخوندی در بحرانهای مختلف غوطهور است. ضمن اینکه آنقدر دروغ و پنهانکاری در کارهایش به کار میبندد که خودش هم مجبور به تناقضگوییهای مکرر میشود. در نهایت هم مردم را مقصر مصرف برق یا گاز و این و آن کمبود معرفی میکند.
استخراج بیت کوین با همکاری چینیهای برقخوار
اما موضوعی که این روزها توجه عموم مردم را جلب کرده و به کمبود برق دامن زده است، ماجرای استخراج ارز مجازی با بهکارگیری دستگاههای مخصوص این کار است که از قضا مصرف برق فوقالعادهای دارند. رژیم آخوندی برای دسترسی به این ارزهای مجازی و یا بیت کوین (که خودش داستان پیچیده و مفصلی دارد و در این مقال نمیگنجد) دست به دامن شرکتهای چینی زده است تا با راهاندازی شبکههای چند هزار تایی از این دستگاهها در مجاورت نیروگاهها و طبعاً با دادن برق تقریباً مجانی به آنها بلکه بتواند تحریمها را دور بزند و پولی گیر بیاورد و مجبور به کشتیربایی نگردد.
زراعت بیت کوین در زمینهای کنار نیروگاهها!
با این حال این اقدام رژیم آخوندی، دردسرهای زیادی برایش ایجاد کرده است که یکی از آنها افشای پنهانکاریها و زد و بندهایش در این رابطه است. همچنین دستهای بسیاری هم برای کسب و کار به این تجارت جدید رو آوردهاند که رژیم آخوندی را مجبور کرده است در چند جبهه بجنگد.
این نکته از این لحاظ مهم است که برق مورد نیاز برای استخراج یک بیت کوین (ارز مجازی)، معادل مصرف برق یک خانه در تهران به مدت ۲۴سال است!
«در ایران بهدلیل قیمت پایین برق، هزینه استخراج بیتکوین کمتر از کشورهای دیگر است. به همین خاطر در مدتی محدود، مزارع (اصطلاحی برای مجتمع های ارز مجازی) استخراج بیتکوین زیادی با برق کشاورزی، برق صنعتی و… راهاندازی شده است» (رسالت. ۲۲دی۹۹).
«محمد درویش»، کنشگر محیطزیست میگوید: ««کارگاههایی که زراعت بیتکوین میکنند، برق بسیار زیادی مصرف میکنند. اخیراً وزارت نیرو اعلام کرد که توانستهاند ۳۰۰ مگاوات از این کارگاههای غیرقانونی کشف کنند، اما چگونه است که اینها همچنان میتوانند به فعالیت خود ادامه بدهند؟ امسال ظاهراً استخراج بیت کوینها بیشتر شده و میخواهند تحریمها را دور بزنند یا خود دولت بهدنبال تولید اینهاست تا بتواند وابستگیاش را به دلار کم کند» (الف. ۲۲دی۹۹).
استخراج رمز ارزها، یک ضرورت برای رژیم آخوندی
مهاجری کارشناس حکومتی هم تأکید میکند، یکی از دلایلی که استخراج رمز ارزها در کشور ما رونق دارد، هزینه پایین برق است. در حال حاضر ما جزء ۵کشور اول دنیا در استخراج رمز ارزها هستیم و دلیل آن نیز برق ارزان است وگرنه در بسیاری از کشورها این موضوع اساساً صرفه اقتصادی ندارد. با این حال اذعان میکند نباید این صنعت تازه پا گرفته، تعطیل شود...: «در واقع جمع شدن ماینرها (استخراج کنندههای بیت کوین) به صلاح نیست چرا که اینها برای کشور مزیتهای بسیاری دارند. اول اینکه در شرایط تحریم که نمیتوانیم معاملهیی انجام دهیم، کشور در این بستر میتواند هر معاملهیی را که میخواهد انجام دهد و اصلاً قابل پیگیری نیست. دوم اینکه از این طریق کلی ارز وارد کشور میشود و این برای کشور سود دارد» (ایسنا. ۲۲دی۹۹).
ردپای چینیها در قطعی برق
از چند روز پیش که موضوع سوخت مازوت در نیروگاهها و کمبود برق و از خط قرمز گذشتن وضعیت هوا در تهران و شهرهای بزرگ دامنگیر همگان شد، بسیاری از مردم شروع به افشای همکاری رژیم آخوندی با شرکتهای چینی برای استخراج بیتکوین و مصرف فوقالعاده برق در این رابطه کردند.
یک کارآفرین در توئیتی نوشت که چینیها در منطقه اقتصادی رفسنجان، مزرعه استخراج بیتکوین احداث کردهاند. او همراه با این توئیت مختصات این محل را نیز با استفاده از نقشه گوگل مشخص کرده است.
«شبکه چند رسانهیی راوی نیز با انتشار یک گزارش ویدیویی عنوان کرد که: «چینیها شبکه برق ایران را مختل کردهاند».
در این گزارش به «رشد ۱۰برابری بهای بیتکوین در یک سال گذشته و برق ارزان ایران» اشاره شده و اینکه بین این دو مسأله ارتباطی وجود دارد. این گزارش از مؤسسهای به نام bitooda نام برده که بر اساس نمودارهایی که در سایت آنها منتشر شده، ایران و قزاقستان با تولید هر یک ۸درصد کل بیت کوین جهان، پس از چین و آمریکا در رتبه سوم قرار دارند. شبکه راوی از قول امیر ناظمی معاون وزیر ارتباطات وجود مزارع استخراج بیت کوین در دو منطقه رفسنجان و ارس توسط چینیها را تأیید میکند» (دویچه وله. ۲۴دی۹۹).
سرمایهگذاری چینیها در مزرعه بیتکوین رفسنجان
فعالیت نهادهای دولتی در حوزهٔ استخراج رمز ارز با سرمایهگذاری چینیها و افشای یک مورد آن در منطقه آزاد رفسنجان، نکات تازهای را برملا کرده است.
«مزرعه ماینینگ منطقهٔ ویژه رفسنجان»، بهعنوان یکی از پروژههایی نام برده شده که با ظرفیت ۱.۲ میلیون ترابایت خروجی و با سرمایهگذاری ۳۰۰میلیون دلار در فازهای مختلف، احداث و راهاندازی شده است» (تجارت. ۲۳دی۹۹).
روزنامه هفت صبح ۲۴دی در گزارشی نوشت، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در پاسخ به سؤالی درباره فعالیت چینیها گفته است: «هر کسی که مجوز دارد طبق مجوز میتواند نسبت به استخراج رمز ارزها اقدام کند. او تأیید کرده که برق تولیدی ایران «با یارانه قابلملاحظهای تولید میشود» ولی گفته که مصرف برق برای تولید رمز ارزها «تابع مصوبه هیأت وزیران است؛ اما مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران، استخراج بیت کوین را دلیل قطع برق میداند که میتواند در روند تولید صنایع اخلال ایجاد کند.
مزرعه بیتکوین کرمان، بزرگترین مرکز استخراج بیتکوین در کشور است و روزانه با مصرف ۱۲۰ مگاوات ساعت برق، ۱.۷بیتکوین استخراج میکند که سود آن به حدود یک میلیارد و ۳۳۰میلیون تومان میرسد.
اعتراض در شبکههای اجتماعی
استخراج بیتکوین به شکل رسمی و غیررسمی سبب اعتراضات مردمی در شبکههای اجتماعی نیز شده است. پژمان موسوی، یک خبرنگار در توئیترش از مصرف بالای برق در مزارع تولید بیتکوین نوشته و آن را با قطعی برق شهری مرتبط دانسته است. مسعود نوری، روزنامهنگار نیز به مقام سوم بودن ایران در تولید بیت کوین اشاره کرده و موضوع کمبود برق در ایران را با آن مرتبط دانسته است. حمید حاجیپور یک روزنامهنگار دیگر نوشته «شما به تولید بیت کوین مشغول باشید ما هم از مازوت نفسمان تنگ شود مهم نیست».
یک کاربر هم آدرس فارم (مزرعه) چینیها در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در مجاورت خطوط انتقال و پست برق ۲۳۰ کیلووات فروکروم رفسنجان به ظرفیت ۱۷۵ مگاوات را داده است.
کاربر دیگری در توئیت خود نوشته است: هر روز ۶۱۰ مگاوات برق معدل مصرف برق شهر شیراز و یا اراک برای استخراج ارز مجازی استفاده میشود.
کسب درآمد از بیت کوین به قیمت نفس تنگی مردم ایران
رژیم آخوندی با چنان ابعادی از بحرانهای اقتصادی و اجتماعی مواجه است که همچون غریقی به هر خس و خاشاکی دست میبرد شاید راه نجاتی پیدا کند. تحریم و انزوای بینالمللی از یکسو و غارتگری و سرقت اموال مردم برای گسترش تروریسم از سوی دیگر، مجالی برای تدبیر و امیدی برای آینده برایش باقی نگذاشته است. مدتی هم در پی کسب سودهای آنی از راه استخراج بیت کوین و ارزهای مجازی است تا به بهای قطع برق و خفگی مردم در اثر هوای آلوده، شاید فرجی از این ستون به آن ستون نصیبش شود. اما این دست و پازدنهای این نظام مفلوک جز به پرتگاه سرنگونی ختم نخواهد شد.